Drukstralen

Drukstralen is veruit de meest effectieve methode om manueel te stralen. Drukstraalcabines worden dikwijls ingezet voor het iets zwaardere straalwerk, bijvoorbeeld voor het verwijderen van zware vervuiling, roest of verf van werkstukken. Omdat het straalmiddel niet opgezogen wordt—zoals bij injectiestralen—is drukstralen doorgaans 5 tot 10 keer effectiever en leent het zich ook tot werk met een hogere productiecapaciteit. Tegelijkertijd staat drukstralen garant voor de beste cosmetische afwerking van het gestraalde werkstuk.

Bagumec is officiële verdeler van drukstraalkasten van de producenten Contracor en Oteco. Het drukstraalprincipe wordt doorgaans ook gebruikt in vrijstraalhallen.

Het drukstraalprincipe

Straalcabine voor drukstralen met draaitafelBij drukstralen wordt een kleine drukketel onder de straalkamer gebruikt om perslucht en straalmiddel op gelijke druk te brengen (de zogenaamde straaldruk). Vervolgens wordt deze mengeling door een gemeenschappelijke gritslang naar het straalpistool geleid. Aangezien het straalmiddel volgens deze methode wordt meegenomen in de perslucht en dus enkel afhankelijk is van de zwaartekracht, is het drukstraalproces volledig onafhankelijk van het specifiek gewicht van het straalmiddel. Met andere woorden, alle typen straalmiddelen kunnen worden gebruikt in een drukstraalcabine. De doseerkraan zorgt er steeds voor dat een juist gedoseerde hoeveelheid straalmiddel uit het straalpistool komt.

Belangrijke voordelen van deze methode zijn de hoge snelheid waarmee het straalmiddel verspoten kan worden, en de hoge en gelijkmatige oppervlaktecapaciteit waarmee drukstralen zich kenmerkt. Dit maakt grotere afstanden tussen de straalnozzle en het te stralen werkstuk mogelijk. Ook een drukstraalcabine met meerdere straalpistolen of automatisatie van de aan- en afvoer van werkstukken behoort tot de mogelijkheden.

Optimaal drukstralen

Straalcabine voor drukstralen met filterOm het manuele gebruik zo aangenaam mogelijk te maken zijn onze drukstraalcabines voorzien van een straalmiddel-terugvoersysteem, een professionele stoffilter met automatische reiniging zoals in werpstraalmachines, een groot venster voor optimaal zicht tijdens het stralen, grote deuren aan de zijkanten van de straalkast en een pedaal voor het starten en stoppen van het straalproces. Binnenin is de straalkamer voorzien van rubberen gordijnen om de straalcabine te beschermen tegen slijtage. Het overtollige straalmiddel wordt tijdens en na het stralen opgevangen in een trechter onderaan de straalcabine, wat de afvoering zeer eenvoudig maakt. De straaldruk en dosering van het straalmiddel zijn eenvoudig in te stellen. In de standaarduitvoering zijn onze drukstraalkasten uitgerust met een manueel straalpistool, gritslangen en een straalpijp.

Drukstraalcabine testen?
Alvorens over te gaan tot een definitieve keuze en aankoop, kunnen we—indien gewenst en afhankelijk van de beschikbaarheid—een uitgebreide test organiseren in ons testcentrum, waarbij u de juiste straalmethode en straalmachine kan uittesten.
Contacteer ons voor meer informatie.
Drukstraalcabine kopen? Bekijk het aanbod in onze webshop.