Straalhallen

Waar injectiestraalcabines of drukstraalcabines niet meer volstaan voor het stralen van grotere werkstukken, biedt een straalhal een veilige en schone omgeving om die onderdelen te stralen. Straalhallen kunnen in bijna elke vorm en grootte geleverd worden, gaande van kleine straalboxen tot gigantische straalhallen waarin treinen of schepen kunnen worden gestraald. Vrijstralen in een straalhal gebeurt typisch volgens het drukstraalprincipe.

Dankzij onze jarenlange ervaring hebben we heel wat know-how kunnen opdoen over de meest diverse straalhallen. Daardoor kan onze studiedienst uw project volledig naar uw eigen wensen en vereisten uitwerken, waarna de straalhal geconstrueerd wordt in onze eigen werkplaats. Daarnaast is Bagumec ook officiële verdeler van Oteco vrijstraalhallen, wat ons toelaat om snel standaardmodellen te leveren die niet op maat opgebouwd worden, maar indien gewenst achteraf nog steeds aangepast kunnen worden aan specifieke projectvereisten.

Op maat gemaakte straalhallen met oneindig veel mogelijkheden

Straalhal voor vrijstralenEen Bagumec straalhal kan volledig naar uw eigen wensen ingericht worden. In de basisuitvoering bestaat een straalhal uit een eenvoudige cabine met een stalen vloer, manueel recyclingsysteem voor het straalmiddel en een aangepaste stoffilter. De meest complete installaties worden voorzien van een automatische recyclingsysteem, hoogwaardige verlichting en meerdere stralers. Ook uitvoeringen voor het stralen van inox zijn beschikbaar. Andere opties die tot de mogelijkheden behoren zijn:

 • Automatisatie van het straalproces;
 • Hangbaan om de zwaarste werkstukken te transporteren;
 • Speciale filtervoorzieningen met aangepast debiet en filteroppervlak om stofvorming te beperken;
 • Rolpoort, sectionaalpoort, schuifpoort of scharnierpoort;
 • Combinatie straalhal en spuithal voor een onafgebroken productie (stralen, reinigen, spuiten & drogen);
 • Magneetafscheider;
 • Slijtvaste wandbekleding;
 • Aangepaste verlichting voor optimaal zicht tijdens het stralen;
 • Verschillende types straalketels
Gebaseerd op de specifieke kenmerken van uw project en op basis van uw wensen kunnen we een volledig op maat gemaakte straalhal uitwerken en opbouwen. Contacteer ons voor advies of een offerte.

Efficiënt recyclingsysteem voor straalmiddel

schraperbodem vrijstraalhalEen gebalanceerde en correcte mix van straalmiddel is essentieel voor een constant straalresultaat. De ingebruikname van een recycling- of recuperatiesysteem voor het straalmiddel dat gebruikt wordt tijdens het vrijstralen in de straalhal kan belangrijke voordelen opleveren. Enerzijds zorgt het automatisch afvoeren en hergebruiken van het straalmiddel voor efficiëntiewinsten, omdat er niet langer tijd kruipt in de manuele opruim achteraf. Dat betekent dat de straalhal langer kan worden gebruikt en de productiecapaciteit stijgt. Ook daalt het straalmiddelverbruik, omdat hetzelfde straalmiddel meermaals kan gebruikt worden. Tot slot wordt de veiligheid verhoogd omdat het straalmiddel niet meer gewoon op de vloer blijft liggen.

Concreet wordt het straalmiddel eerst opgevangen in de bodem van de straalhal, waarna het zowel door een afstelbare gritreiniger gaat als nog eens extra gezeefd wordt om grote verontreinigingen te filteren. Bagumec biedt meerdere recyclingsystemen aan, met name:

 • Veegput zonder transportschroef;
 • Veegput over de gehele breedte van de straalhal;
 • Zuigvloer;
 • Trechtervloer met transportschroef of transportband;
 • Schraperbodem

Aangezien onze straalhallen altijd aangepast worden aan de eisen van de klant kunnen deze systemen ook gebruikt worden in kleinere straalhallen of op locaties waar de inbouwdiepte of opbouwhoogte beperkt is.